atelje lončarstva in unikatnih izdelkov iz žgane gline


Andreja Škulj, lončarka

Ukvarjam se z lončarstvom in unikatnim oblikovanjem izdelkov iz gline. Ta mi pri odkrivanju novih uporabnih oblik ponuja veliko likovnih in ustvarjalnih možnosti. Z glino, temeljnim gradivom svojih izdelkov, sem se srečala leta 1994, ko sem začela razvijati svoj prepoznavni slog. Kot osrednji dekorativni element uporabljam motiviko slovenske klekljane čipke, ki jo skrbno vtisnem v glinene izdelke in pri tem poudarim predvsem elemente idrijske in žirovske tipologije. Na ta način sem združila dve stari tradicionalni slovenski obrti: oblikovanje izdelkov iz gline in izdelovanje klekljanih čipk.Izbor izdelkov, s katerimi lahko obogatim vaše življenje, je zelo širok in obsega več kot 150 različnih artiklov. Vsem je skupno, da jih po skrbnem oblikovanju, sušenju in loščenju žgem pri 1000 °C ter s tem glini-zemlji vdahnem novo življenje.

Že včasih je bilo za rokodelce značilno, da so se redno udeleževali vaških sejmov širom dežele, na katerih so prodajali svoje izdelke ali pa jih z drugimi izdelovalci menjavali za dobrine, potrebne za vsakdanje življenje. Podobnih rokodelskih sejmov domače in umetnostne obrti, prenešenih v sodobnejši čas, se rada udeležujem tudi sama. Na njih razstavljam in prodajam svoje izdelke, prikazujem njihovo izdelovanje ter rada pokramljam z obiskovalci.

Izdelke si je možno ogledati in kupiti v številnih galerijah in trgovinah z izdelki domače in umetnostne obrti po Sloveniji, prav tako pa tudi v mojem ateljeju, kjer jih lično aranžiram v namensko ročno izdelano embalažo, dodam obešanko in besedilo, ki pove nekaj o njihovem izvoru, nastanku in uporabi, ter jim s tem povečam žlahtnost. Tržim jih pod svojima lastnima blagovnima znamkama. Prva je lončarka, moj grafični portret, delo našega znanega akademskega slikarja in karikaturista Jožeta Trobca. Druga pa je tekstovna »Ko zemlji vdahnemo življenje« in simbolizira transformacijo gline v uporaben izdelek. Medtem ko obiskovalci v ateljeju izbirajo kaj za svojo dušo, darilo za svoje najbližje, prijatelje ali poslovne partnerje, se lahko njihovi malčki v igralnem kotičku učijo prvih korakov z glino. Marsikoga prvi stik pritegne zato se kasneje rad udeleži katere od mojih kreativnih delavnic. Na njih otroci spoznajo glino kot material neizmernih oblikovnih možnosti in svoje izdelke odžgejo, da jim tako ostanejo v trajen spomin.

Večkrat so bili moji izdelki vključeni v izbor izdelkov domače in umetnostne obrti, ki jih Obrtna zbornica Slovenije razstavlja na tradicionalni razstavi v Slovenj Gradcu. Največje priznanje mojemu delu pa dajejo ljubitelji lončarskih izdelkov, ki se vračajo in bodisi dopolnjujejo svoje zbirke ali pa jih kot osebna ali poslovna darila podarjajo svojim prijateljem in poslovnim partnerjem. Z njimi odnose stopnjujejo in jih postavljajo na raven pristnosti, iskrenosti in prijateljstva.

Želim vam še naprej lep dan.

»Taka pa je kranjska skleda: dlje ko jo neseš, dražja je, večkrat jo vržeš, več jih je.«
(Slovenski ljudski pregovor)